Pentru asigurarea și păstrarea unui mediu natural curat, în conformitate cu H.C.L. nr. 1 din 29.01.2009 privind normele de bună conviețuire, ordine și liniștea publică, gospodărirea orașului și protecția mediului în orașul Siret, atât persoanele fizice, cât și asociațiile de proprietari de pe raza orașului Siret au următoarele obligații:
- de a proteja mediul natural, de a păstra curățenia și estetica locurilor publice din orașul Siret, potrivit reglementărilor edilitar-gospodărești stabilite de administrația publică locală;
- de a menține curățenia și igiena publică prin colectarea selectivă a deșeurilor, depozitarea reziduurilor menajere, industriale, agricole, precum și materiale refolosibile sau deșeurile reciclabile numai în locurile special amenajate, potrivit normelor în vigoare;
- de a întreține și de a păstra într-o permanentă stare de curățenie, de a consolida, amenaja și repara, potrivit cerințelor de estetică edilitară și urbanistică, a normelor sanitare și de protecție a mediului înconjurător imobilele pe care le dețin.
- deținătorii de imobile sub orice titlu și utilizatorii acestora au obligația menținerii în permanență a curățeniei trotuarelor, rigolelor, șanțurilor și zonei cuprinse între imobil, respectiv limita proprietății și calea publică, inclusiv a locurilor de parcare date în folosință, înlăturarea zăpezii și gheții de pe acestea, de pe acoperișuri și terase, imediat ce se așează și formează gheață, desfundarea periodică a jgheaburilor, burlanelor, a șanțurilor aferente, pentru a evita colmatarea lor.
Administratorii asociațiilor de proprietari au obligația de a lua măsuri operative pentru asigurarea curățeniei în blocurile de locuit, pe aleile și spațiile verzi din curțile interioare, pentru igienizarea și refacerea zugrăvelilor spațiilor aflate în proprietate indiviză, pentru întreținerea și repararea acoperișurilor și instalațiilor comune a scărilor și balustradelor de protecție, precum și pentru evacuarea apelor din subsoluri.
Totodată rugăm asociațiile pe proprietari și locatarii clădirilor rezidențiale de pe raza orașului să intervină în ceea ce privește reabilitarea și întreținerea imobilelor pe care le administrează, iar unde este cazul și asupra teraselor, scărilor exterioare, etc., dar și a anexelor pe care le administrează, pentru a oferi orașului un aspect curat și atrăgător.
Astfel, avem rugămintea să reabilitați fațadele imobilelor pe care le aveți în administrare, respectând legislația în vigoare și totodată să puneți accent pe culorile ce urmează a fi folosite la decorare, ținând cont de faptul că întreg imobilul trebuie sa aibă o culoare unitară, care va fi stabilită împreună cu specialiștii de la Serviciul Urbanism, în conformitate cu Planul Urbanistic General.
Sublieniem faptul că potrivit cu H.C.L. nr. 144 din 30.12.2021 pentru aprobarea procedurii privind majorarea impozitului pe clădirile/terenurile neîngrijite și terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutivi situate pe raza orașului Siretși a criteriilor de încadrare a imobilelor în clădiri/terenuri neângrijite, începând cu anul fiscal 2022 nivelul impozitului va fi majorat cu până la 500% pentru imobilele aflate în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, fațade nereparate/nucurățate/netencuite/nezugrăvite geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură.
Totodată, proprietarii au obligația de a demola imobilele pe care le dețin, aflate în stare avansată de degradare, pentru a preveni posibilele sancțiuni prevăzute de legislația în vigoare.
În condițiile în care, până la data de 30 septembrie 2025 proprietarii imobilelor/asociațiile de proprietari nu se vor conforma solicitării noastre, vom urma procedura privind majorarea impozitului pe clădirile/terenurile neîngrijite.
Asociatii de locatari si locatari ai cladirilor rezidentiale