Previous
Next

SCURT ISTORIC

In urma cercetarilor arheologice efectuate in perimetrul urban al localitatii Siret s-au descoperit dovezi de locuire permanenta incepand din neolitic. Numarul de locuinte identificate precum si alte vestigii arheologice au dus la concluzia ca in aceasta zona a existat permanent o localitate cu un numar semnificativ de locuitori. Din pacate insa nu avem dovezi scrise referitoare la aceasta localitate si locuitorii sai.
1211 – 1225 – pe unul din dealurile de langa Siret a fost inaltata o fortareata de catre Ordinul Cavalerilor Teutoni . Data exacta nu se stie dar informatia apare in “Dictionarul geografic al Regatului Poloniei si al altor state slave” editat in 1880 la Varsovia. 
1241 – Acelasi “Dictionarul geografic al Regatului Poloniei si al altor state slave” mentioneaza distrugerea de catre tatari a orasului Siret si a castelului teuton.
1326 – Este mentionata existenta la Siret a unei manastiri franciscane cu hramul Trupul Domnului in care sunt inmormantati in acelasi an doi calugari franciscani polonezi ucisi de lituanieni ( informatie incerta – sursa materiale documentare ale bisericii romano-catolice )
1334 – intr-o corespondenta a calugarilor franciscani este amintita o manastire a acestora situata in orasul Siret ( civitas Sereth ). ( informatie incerta – sursa materiale documentare ale bisericii romano-catolice )
1339 – prima atestare documentara a orasului in portulanul lui Angelio Dulcert
1340 – intr-o scrisoare a calugarilor dominicani catre papa este descris orasul Siret ca fiind capitala unui mic ducat numit Valachia. Acest document dovedeste faptul ca orasul Siret a fost capitala principilor locali inca dinainte de infiintarea statului medieval Moldova si in acelasi timp justifica alegerea primilor principi ai Moldovei de a-si stabili tot aici capitala. In acelasi timp se poate spune ca Siretul este primul centru urban medieval din Moldova.
1351 – Regele Ungariei Ludovic de Anjou incheie la Siret un tratat cu ducele Lituaniei. Prin acest tratat sunt definite granitele principatului Moldova granite care se vor pastra sute de ani.
1354 – 1358. Orasul Siret este capitala Moldovei in timpul domniei principelui Sas Voda.
1358 – este finalizata constructia Bisericii Sfanta Treime care a servit ca biserica a curtii princiare. Aceasta biserica s-a pastrat in forma ei initiala pana in zilele noastre si este si in prezent functionala deservind o importanta parohie ortodoxa din Siret. Din 1370 a fost probabil biserica episcopala ortodoxa atat timp cat capitala Moldovei a fost in orasul Siret. Biserica Sf Treime a servit ca model arhitectural pentru lacasurile de cult ortodoxe construite in principatul Moldova in urmatorii 150 de ani. Aceasta biserica este inclusa in patrimoniul national.
1359 – 1365. Siretul este capitala Moldovei in timpul domniei principelui Bogdan I
1365 – 1373. Orasul Siret este capitala a Moldovei in timpul domniei principelui Latcu Voda.
~ 1370 – se termina constructia Bisericii Sf Ioan Botezatorul lucrarile fiind finantate de principesa Margareta Musat mama princepului Petru I Musat. Biserica a functionat ca biserica episcopala romano-catolica din 1371. Biserica nu s-a pastrat in forma initiala suferind o serie de modificari arhitectuare astfel incat astazi pastreaza cu mici modificari aspectul capatat in urma lucrarilor din anul 1673. Biserica este functionala si in prezent si deserveste o importanta parohie ortodoxa din Siret.
1371 – este infiintata Episcopia Romano Catolica de Siret. Este prima episcopie ecumenica romano catolica din Moldova. Episcop este numit Andrei de Cracovia confesor al reginei Elisabeta de Ungaria sora regelui Cazimir al Poloniei.
1371 – este infiintata pe langa manastirea franciscana o scoala cu predare in limba latina. Este prima scoala infiintata in principatul Moldova.
1373 – este infiintata pe langa manastirea dominicana o noua scoala cu predare in limba latina in care a predat Episcopul romano-catolic de Siret
1375 – 1391. In aceasta perioada Moldova este condusa de principele Petru I Musat care pana in 1388 a pastrat capitala in orasul Siret. Acesta a fost casatorit cu sora regelui poloniei Vladislav Jagello.
1377 – Petru I Musat bate prima moneda din istoria principatului Moldova. Monetaria functiona in orasul Siret.
1380 – este infiintata o biblioteca pe langa manastirea franciscana din Siret de catre Margareta Musat mama principelui Petru I . Aceasta este prima biblioteca din principatul Moldova. Biblioteca a functionat pana in anul 1573 cand a fost desfiintata din ordinul principelui Ion Voda cel Cumplit. Unele izvoare istorice afirma ca aceasta biblioteca ar fi fost dusa in 1575 in Iasi capitala Moldovei in acei ani de logofatul Ion Golia care a ridicat aici o manastire.
1388 – principele Petru I Musat muta capitala principatului Moldova de la Siret la Suceava
1388 – orasul Siret devine domeniu al sotiilor de principi. Siretul va fi sursa de venit pentru mama principelui Petru Musat, Ringala sotia principelui Alexandru cel Bun si Ana sotia principelui Stefan cel Mare.
1391 – este depus la la Biserica Romano catolica din Siret un corporaliu facator de minuni. Siretul devine important centru de pelerinaj atat pentru credinciosii romano-catolici cat si ortodocsi.
~ 1395 – incep sa fie infiintate scoli pe langa bisericile ortodoxe din Siret.
1401 – orasul Siret este amintit ca resedina episcopala a armenilor. Informatia este contestata de unii istorici. Siretul avea in vremea respectiva o puternica comunitate armeana intemeiata in timpul migratiei armenilor din 1319 sau chiar cea din 1239. In anul 1352 este mentionata o puternica colonie armeana care este foarte posibil sa fi existat in Siret deoarece aici era capitala principilor locali.
1407 – Alexandru cel Bun principe al Moldovei ofera scutire de impozite pentru negustorii armeni care doresc sa se stabileasca in moldova rezultatul fiind stabilirea a numeroase familii armene la Siret si Suceava. Orasul Siret era in acele timpuri un important centru comercial pe drumul ce lega Marea Neagra de Marea Baltica.
1421 – Siretul cu toate veniturile sale este daruit de principele Alexandru cel Bun fostei sale sotii Doamna Ringala. Doamna Ringala este sora cneazului Vitold al Lituaniei si vara a regelui Poloniei Vladisalv Jagiello. In acest an Doamna Ringala divorteaza de principele Alexandru cel Bun din motive religioase ea fiind catolica iar principele ortodox.
1445 – Stefan II principele Moldovei semneaza la Siret un tratat de omagiu si credinta cu Coroana Poloneza
1453 – Alexandrel principe al Moldovei semneaza la Siret un tratat de alianta cu Cazimir al IV-lea regele Poloniei.
1457 – este inscaunat un nou episcop de Lvov caruia i se pune sub jurisdictie si parohia si comunitatea armeana din Siret. Existenta unei puternice colonii a armenilor in Siret confirma ca orasul isi pastreaza statutul de important centru comercial.
1473 – Principele Stefan cel Mare daruieste Manastirii Putna venitul morilor sale din orasul Siret. Manastirea Putna este cel mai important monument de secol XV din Moldova si este inclusa in patrimoniul mondial. Manastirea Putna se afla la 45 km de orasul Siret.
1551 – Minas din Tokhat secretar episcopal armean de Lvov a vizitat nordul Moldovei dupa care a scris un poem in care vorbeste despre existenta bisericilor armenesti din Siret, Suceava si alte localitati precum si despre persecutiile la care erau supusi uneori acestia. In acea perioada Moldova era instabila din punct de vedere politic domniile principilor fiind foarte scurte. Unii dintre principi au fost ostili armenilor altii in schimb i-au sprijinit. Atitudinea principilor a fost probabil justificata mai ales de atitudinea politica a populatiei armene din principat.
1632 – 1639. In aceasta perioada calugarul italian Nicolo Barsi viziteaza Moldova si in scrierile sale aminteste ca a vizitat orasul Siret in care se afla o foarte frumoasa manastire dominicana cu hramul Sf Ioan Botezatorul. Aceasta manastire avea in gradina un izvor facator de minuni si era un important centru de pelerinaj in zona.
1673 – Stefan Petriceicu Voda principe al Moldovei construieste biserica Sf Onufrie care ca arhitectura copie Manstirea Putna. Biserica este inaltata pe locul unei alte biserici mai mici construita in 1560 de un preot local.
1730 – este construita biserica Sf Dumitru din cartierul Rusi de o familie locala numita Sbiera. Biserica a fost extinsa in 1909 si este functionala si in prezent deservind cimitirul ortodox.
1600 ~ 1750 . Din aceasta perioada dateaza probabil cimitirul evreiesc vechi unul dintre cele mai vechi cimitire evreiesti din Europa. Vechimea acestuia nu este stabilita cu claritate. Unele voci din comunitatea evreiasca sustin ca dateaza din vremea lui Dragos Voda ceea ce este foarte putin probabil.
1763 – este mentionata activitatea unor invatatori care isi desfasurau activitatea intr-o scoala infiintata pe langa Mansatirea Sf Onufrie.
1770 – orasul este ocupat de armatele ruse care aduc cu ele o puternica molima de holera care duce la moartea sau la plecarea din localitate a majoritatii locuitorilor. La recensamantul din 1775 s-a consemnat ca in Siret mai traiau doar 72 de familii.
1774 – orasul Siret impreuna cu regiunea geografica cunoscuta sub denumirea de Bucovina este incorporat in Imperiul Habsburgic. Este incurajata emigratia in aceasta regiune geografica astfel incat in zona se stabilesc multi germani si evrei.
1777 – locuitorii orasului Siret depun juramantul de credinta fata de Imperiul Austriac
1781 – se infiinteaza la Siret o scoala primara germana de baieti si fete
1782 – este infiintata Comisia pentru delimitarea proprietatilor din orasul Siret. Comisii asemanatoare au fost infiintate in toata Bucovina si pe baza activitatii acestora a fost elaborata in timp o evidenta corecta a tuturor proprietatilor din aceasta regiune pana la cel de-al doilea razboi mondial. Insemnarile din Cartea funciara elaborata pe baza activitatii acestei comisii sunt recunoscute si astazi in instanta ca probe care atesta dreptul la proprietate.
1786 – orasul Siret devine resedinta de judet si va administra un teritoriu care va cuprinde atat localitatea Siret cat si 35 de sate.
1786 – orasul numara 1800 de locuitori majoritatea emigranti stabiliti in Siret. In acest mod populatia orasului incepe sa se refaca dupa dezastrul provocat de epidemia de holera din 1770.
1795 – este pusa in functiune fabrica de bere a lui Menard Beil. In memoria localnicilor s-a pastrat amintirea acestei fabrici de bere.
1826 – este finalizata constructia Bisericii Romano-Catolice din Siret
1828 – este construita primaria veche. Aceasta cladire exista si in momentul de fata dar in ea functioneaza o policlinica.
1840 – Este construit Templul Mare evreiesc. In cadrul acestui templu a functionat o scoala hasidica.
1849 – este infiintat Ducatul Bucovinei ca parte a Imperiului Austriac. In acest fel Bucovina capata o larga autonomie si se poate autoguverna.
1861 – Se intruneste pentru prima data Dieta Ducatului Bucovinei.
1863 – capitanul Joseph von Gutter , localnic, infiinteaza Societatea muzeului din Siret, o societate de istorie si arheologie.
1869 – orasul Siret numara 6484 locuitori dintre care 30% sunt romani, 28% evrei, 25% germani si 16% ucraineni
1870 – este mentionata existenta “ Clubului Roman” care avea o sectinue literara una muzicala si o sala de lectura
1871 – Societatea muzeului din Siret realizeaza prima colectie arheologica din Bucovina. Aceasta colectie a fost donata Muzeului Tarii de la Cernauti localitate aflata astazi in Ucraina.
1876 – este data in folosinta cladirea scolii din Siret. Si in momentul de fata in aceasta cladire functioneaza o scoala
1862 – 1887 – sunt infiintate 4 brutarii 1 abator si este construita o moara
1887 – 1900 – este data in folosinta o fabrica de prelucrare a pieilor, o fabrica de spirt din cartofi si cereale, o fabrica de crema de ghete, o fabrica de sapun de rufe, sapun de fata, lumanari si cleiuri, o fabrica de lichioruri, 4 caramidarii si un atelier de olarie.
1893 – in orasul Siret soseste un mare grup de emigranti polonezi din Rusia. Guvernul rus le-a solicitat polonezilor sa paraseasca regiunile locuite in Ucraina oferindu-le in schimb terenuri in Siberia. In total in Siret s-au asezat 52 de familii numarand 315 persoane. In acea perioada prefectul districtului Siret era un etnic polonez ceea ce le-a usurat emigrantilor stabilirea in oras.
1896 – este data in folosinta o mica rafinarie de petrol proprietatea unui cetatean numit Kraft
1898 – este data in folosinta gara Siret
1905 – este construita o cladire in care a functionat Judecatoria Siret. Cladirea exista si in momentul de fata si in ea functioneaza Spitalul orasenesc
1907 – este data in folosinta uzina de apa
1908 – este construita o cladire in care a functionat prefectura. Cladirea exista si astazi in ea functionand Spitalul de Psihiatrie Siret
1908 – este data in folosinta Biserica Greco Catolica
1910 – este data in folosinta uzina electrica
1913 – se infiinteaza la Siret Societatea muzicala “Tudor Flondor” care in acelasi an organizeaza si primul concert.
1914 – 1917 – linia frontului intre armatele austriece si rusesti trece pe la periferia orasului Siret fapt care afecteaza foarte mult orasul. Linia frontului este vizibila si astazi in unele locuri.
1917 – 1918 orasul este ocupat de trupele rusesti care in momentul retragerii jefuiesc orasul. In martie 1918 in oras au intrat trupele austriece.
Noiembrie 1918 – in oras intra trupele romanesti . Ca urmare a capitularii armatei austriece exista pericolul ca aceasta regiune sa fie ocupata de armatele rusesti.
Noiembrie 1918 – trei delegati din Siret participa la Congresul General al Bucovinei care hotaraste reintoarcerea acestei regiuni in granitele Romaniei
1919 – reprezentantii comunitatilor evreiesti si germane din Siret recunosc unirea Bucovinei cu Romania
1930 – situatia economico sociala a orasului siret se prezinta astfel : are 7.397 locuitori, industria este reprezentată de 2 mori cu aburi, 1 fabrică de bere, 1 tăbăcărie, 4 fabrici de cărămizi, ateliere de dogărie si curelărie, exista 1 liceu de băieţi, 2 şcoli primare şi 2 grădinite de copii, exista 1 cinematograf, exista 2 banci Banca Comercială Sireteană, Banca Gospodarilor, exista 3 biserici ortodoxe, 1 biserică greco-catolică, 1 biserică romano-catolică, 1 evanghelico-luterană, 2 sinagogi, 7 case de rugăciune evreieşti, 1 casă de rugăciune a creştinilor după Evanghelie, 1 protopopiat ortodox, are gara Primărie, Prefectură, Judecătorie de Ocol, Percepţie fiscală, Serviciu sanitar, Serviciu veterinar, Notar public, Poliţie, Oficiu P.T.T., Oficiu telefonic, are 1 societate agricolă şi 1 apicolă si de asemenea aici functioneaza 1 Spital comunal, Dispensarul « Principele Mircea », Casa Asigurari Sociale, Filiala « Cruca Roşie », Societatea doamnelor izraelite, Societatea doamnelor germane, 1 societate de binefacere evreiască.
1934 – 1936. Este construita Biserica evanghelica. Biserica functioneaza si in prezent ca biserica ortodoxa deoarece nu mai exista credinciosi evanghelici.
28 iulie 1940 – in urma unui ultimatum adresat de Rusia comunista Romania isi retrage armata si administratia din nordul provinciei Bucovina iar granita dintre cele doua state este stabilita in apropierea orasului Siret loc in care se afla si astazi. In zilele urmatoare 200.000 de persoane din nordul Bucovinei s-au refugiat in Romania.
1947 – este infiintata Republica Populara Romana. Orasul Siret este inclus in programele de dezvoltare ale statului socialist. Sunt construite cartiere de blocuri dupa standardele comuniste si sunt infiintate fabrici cu activitate preponderent in industria textila si alimentara.
1989 – guvernul comunist este alungat de la putere. Pentru orasul Siret urmeaza o perioada dificila din punct de vedere economic. Toate fabricile construite in perioada comunista isi inchid portile in cativa ani. Incepand cu anul 2000 orasul incepe sa se revigoreze economic ca urmare a sosirii unor investitori straini in zona. Cea mai importanta fabrica este deschisa de firma Swedwood, parte a concernului IKEA. Pe langa aceasta firma mai exista oameni de afaceri englezi, portughezi si italieni care desfasoara activitati economice in zona.
2008 – se inchide fabrica de prelucrare a lemunului Sweedwood si tot personalul este concediat. Situatia economica a Siretului este la pamant. O sectie a fabricii se vinde, dar sunt angajati in jur de 20 persoane. Din investiitorii straini au mai ramas doar 3. In Siret mai functioneaza Spitalul orasenesc, Spitalul de psihiatrie cronici si Azilul de batrani, Scoala generala, Colegiul Tehnic “Latcu- Voda”, Politia orasului, Punctul de trecere vamal, Pompierii, Consiliul, cateva magazine.

Cum am putea îmbunătăți pagina sau site-ul?

Ce anume nu ați găsit?

TRIMITE O SESIZARE

Adresează o întrebare Primăriei Orașului Siret

Prin folosirea platformei siretromania.ro , acceptați că sunteți de acord cu Termenii și condițiile de funcționare a acesteia. Acești termeni pot fi modificați de către unitatea administrativ teritorială, fără notificare prealabilă, pentru îmbunătățirea/optimizarea platformei sau a serviciului.

Responsabilitatea corectitudinii datelor înregistrate în platformă aparține fiecărui utilizator în parte.

Cererile și orice documente încărcate devin proprietatea unității administrativ teritoriale și vor fi utilizate exclusiv pentru rezolvarea petiție depuse. 

Toate drepturile de proprietate intelectuală aferente platformei siretromania.ro inclusiv logo-uri, imagini, texte, etc, aparțin unității administrativ teritoriale și nu pot fi reutilizate fără acordul acestuia. 

Stimate domn/doamnă,

Vă aducem la cunostinţă faptul că datele dumneavoastră cu caracter personal sunt prelucrate de Primăria oras Siret , cu respectarea tuturor prevederilor Regulamentului European nr. 679/2016, în scopul îndeplinirii atribuţiilor legale ale administraţiei publice locale. 

Orice persoană care vizitează site-ul instituției www.siretromania.ro și transmite online o petiție Primăriei orasului Siret , oferind date cu caracter personal în mod voluntar instituției publice, își manifestă acordul în mod expres și neechivoc, pentru următoarele:

-Să primească pe e-mail număr de înregistrare din registrul de evidență, pentru cererea depusă conform OG27/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor;

-Să primească răspuns din partea Primăriei, pe e-mail;

-Datele personale (e-mail-ul furnizat) să poată fi prelucrate de către Primăria Siret în scopuri statistice.

Datele pot fi dezvăluite unor terţi în baza unui temei legal justificat. Vă puteţi exercita drepturile de acces, intervenţie şi de opoziţie în condiţiile prevăzute de Regulamentul U.E. nr. 679/2016, printr-o cerere scrisă, semnată şi datată, depusă la sediul instituţiei.

Vă informăm că petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare nu se iau în considerare și se clasează conform art.7 din OG27/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor

Stimate domn/doamnă,

Vă aducem la cunostinţă faptul că datele dumneavoastră cu caracter personal sunt prelucrate de Primăria oras Siret , cu respectarea tuturor prevederilor Regulamentului European nr. 679/2016, în scopul îndeplinirii atribuţiilor legale ale administraţiei publice locale. 

Orice persoană care vizitează site-ul instituției www.siretromania.ro și transmite online o petiție Primăriei orasului Siret , oferind date cu caracter personal în mod voluntar instituției publice, își manifestă acordul în mod expres și neechivoc, pentru următoarele:

-Să primească pe e-mail număr de înregistrare din registrul de evidență, pentru cererea depusă conform OG27/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor;

-Să primească răspuns din partea Primăriei, pe e-mail;

-Datele personale (e-mail-ul furnizat) să poată fi prelucrate de către Primăria Siret în scopuri statistice.

Datele pot fi dezvăluite unor terţi în baza unui temei legal justificat. Vă puteţi exercita drepturile de acces, intervenţie şi de opoziţie în condiţiile prevăzute de Regulamentul U.E. nr. 679/2016, printr-o cerere scrisă, semnată şi datată, depusă la sediul instituţiei.

Vă informăm că petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare nu se iau în considerare și se clasează conform art.7 din OG27/2002, privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor

Sari la conținut